Zgodovina

Leta 1957 je skupina izolskih športnikov, v glavnem veslačev, pod pokroviteljstvom TVD Partizan ustanovila prvo rokometno ekipo, ki je še istega leta pričela s tekmovanjem v Primorski ligi.

Začetki rokometa v Izoli segajo v čas, ko so rokomet še igrali v Kraški ulici na odprtem igrišču, prekritem z lešem. Kakovost igre in organiziranost rokometnega kluba je nenehno rastla. Rokometni klub je kmalu dobil člansko ekipo, ki je nastopala v Slovensko-Hrvaški ligi. Rokometni delavci so s pomočjo občine in obalnih hotelskih podjetij sredi osemdesetih let zgradili na obstoječem igrišču rokometno dvorano. Moška rokometna ekipa je takrat nastopala v Slovenski rokometni ligi.

V osemdesetih letih je imel rokometni klub kar nekaj mladinskih državnih reprezentantov. Z osamosvojitvijo je članska ekipa pričela z tekmovanjem v 1. Slovenski ligi in Izola je potrdila, da je eden najmočnejših rokometnih centrov v Sloveniji.

Leta 1991 je Slovenija postala samostojna država, bistveno se je spremenil družbeni položaj vseh subjektov v državi, tako tudi v športu, saj smo prešli iz sistema, kjer se je zelo potenciral šport, v sistem kapitalizma, kjer je vse povezano z denarjem in kjer veljajo tržne zakonitosti.

Leta 1992 je bil RK Izola v popolnem razsulu, saj praktično prve ekipe ni bilo več, v takratni 2.republiški ligi so tekmovali kadeti z nekaterimi starejšimi igralci, ki pa so bili popolnoma prepuščeni lastni iniciativi.

Ker je bilo v letih 1990,1991 in1992 stanje v klubu zelo kritično, tako organizacijsko kot finančno, se je delo v mladinskem pogonu dobesedno izjalovilo, tako da je bilo v sezoni 1992/93 aktivnih samo 20 mladih igralcev pod vodstvom enega trenerja.

V sezoni 1993/94 se je začelo novo poglavje v delovanju Rokometnega Kluba Izola. S finančno injekcijo podjetja Delmar d.o.o. Izola, ki je postal sponzor RK Izola, se je saniralo vse dolgove za nazaj ter organizacijsko postavilo klub ponovno na noge. Prišlo je tudi do organizacije rokometne šole, ki sta jo prvič v zgodovini izolskega rokometa vodila najprej 2 trenerja, kasneje pa 4 trenerji. Šola je bila pod strokovnim vodstvom dobro obiskana in sistematično dobro organizirana in prav iz te šole prihajajo igralci, ki danes igrajo v prvi članski ekipi.

Leta 1996 se je 1. članska ekipa uvrstila v 1. državno ligo in je v njej nastopala 4 sezone. Leta 2000 je ekipa izpadla v 1. B ligo in zaradi finančnih težav je klub zašel ponovno v krizo, kljub vsemu pa se delo v mladinskem pogonu ni ustavilo.

Leto 2000/2001 je leto, ko so dobili domači igralci priložnost, da pokažejo kaj znajo in kaj so se naučili v rokometni šoli. Rezultat je bil nepričakovan, tudi za najboljše poznavalce rokometa v Izoli in sicer uvrstitev v 1. A državno ligo, kar je najboljši dokaz kvalitetnega dela v rokometni šoli.

Leta 2001 se je 1. članska ekipa uvrstila v 1.A državno ligo in je v njej nastopala 1. sezono. Leta 2002 je ekipa izpadla iz 1.A državne lige in tekmovala v 1.B državni ligi.

V letu 2002 je 1. članska ekipa RD Izola nastopala v 1.B državni ligi in v njej nastopala 1. sezono.

Leta 2003 je ekipa izpadla iz 1.B državne lige in je dve sezoni tekmovala v 2. državni rokometni ligi.

Po uspešni sezoni 2004/2005 in osvojenem prvem mestu se je ekipa ponovno vrnila v 1.B državno rokometno ligo.

Od sezone 2005/2006 je Izola tekmovala v 1.B državni rokometni ligi, v letošni sezoni 2011/2012 pa se je kot drugouvrščena ekipa sezone 2010/2011 prebila v 1A DRL.

V vseh teh 50 letih delovanja je izolski rokomet dal celo vrsto vrhunskih igralcev, sodnikov, trenerjev in drugih strokovnih delavcev. Klub se lahko pohvali z bogatim mednarodnim sodelovanjem, izvrstnimi rezultati na največjih mednarodnih mladinskih rokometnih tekmovanjih ter z organizacijo različnih tekmovanj. Izolski rokometaši igrajo v najmočnejših slovenskih klubih, izolski trenerji pa vodijo trenutno najmočnejši klub v Sloveniji.