AndebolMania – priložnost za spoznavanje drugačnih izkušenj

stadion el dragao

IZOLA – Pred natanko 2 tednoma so se fantje, ki jih večinoma sestavljata selekciji starejših dečkov A in B ter obenem nekaj članov kadetov vrnili iz mednarodnega turnirja iz države, ki celotno zahodno stran te romansko govoreče in zgodovinsko izrazito obarvane jugozahodne destinacije “zaliva” drugi največji ocean na Zemlji, Atlantik.  Portugalska, v kateri živi dobrih 10 milijonov prebivalcev in je razdeljena na nekaj več kot 300 občin, je gostila mednarodni turnir AndebolMania 2019, ki je potekal v drugem največjem mestu nekdaj najmočnejšega središča kolonizacij v svetu. Porto pa je bil tudi središče nastanitve naših fantov.


Kratek opis Porta

Zelo močno trgovsko središče na severu Portugalske s pomembnim pristaniščem, ki je leta 2001 osvojilo naziv evropskega mesta kulture, se s svojo velikostjo lahko primerja s slovensko prestolnico, saj je po zadnjem popisu iz leta 2016 drugo največje mesto države štelo 287.591 prebivalcev. Bogato z nočnim načinom življenja, prepleteno z zabavami v nočnih klubih za vsakim vogalom in pestro kulinariko, ponuja ogled številnih kulturnih in zgodovinsko bogatih ostankov dediščine, ki so plod močne kulture države in priseljevanji izpred nekaj stoletij.

Takole so se naši fantje slikali na letališču v italijanskem Bergamu.

Takole so se naši fantje slikali na letališču v italijanskem Bergamu.

Mesto, ki se lahko pohvali z enormnim izvozom svojega vina portovca, kar sestavlja del mozaika svetovnega trgovskega izvoza, izvor imena sega še za časa Rimskega imperija, ko so današnji Porto poimenovali v Portus Cale. Poleg številnih in znamenitih cerkva’, mesto malce spominja prav na drugo največje mesto Slovenije – Maribor, saj ga loči reka Duoro.
Povprečne poletne temperature, ko mesto zaživi s turizmom, se gibljejo med 17 in 28 temperaturami celzija.

Porto in naši rokometaši

Sedaj pa se vrnimo na bistvo tega prispevka; v akciji “Objem topline“, ki ga je organiziral Studio Moderna (večkanalna platforma za spletno prodajo in neposreden stik s strankami), ki v Sloveniji deluje že 25 let, je v sodelovanju s trgovsko franšižo Dormeo Slovenija priredil akcijo, ki poteka vsak mesec med prijavljenimi društvi. In med temi se je znašlo tudi Rokometno društvo Izola, ki je v mesecu marcu med 8 izbranimi organizacijami in društvi prejelo največ všečkov oz. “objemov” s strani obiskovalcev. Zmagovalec je prejel dernarno nagrado, ki so jo v RD Izola namenili prav našim fantom, ki so odpotovali na mednarodni turnir na Portugalsko in si z nagrado olajšali stroškovne obremenitve.

stadion el dragao

V osrčju “zmajevega” stadiona FC Porta.

Kot omenjeno, so naši rokometaši 16. aprila 2019 odpotovali na močan mednarodni turnir v Porto, ki tradicionalno nosi ime AndebolMania in rokometno zaživi malce južno v predmestju drugega največjega portugalskega mesta (Sao João da Madeira). Po besedah trenerja izolske selekcije starejših dečkov A in B Nina Legnarja ki je dirigentsko palico omenjenih generacij vodil na vseh tekmah, velja poudariti, da so se dečki spoznavali z drugačnim principom rokometne igre tako v napadu, kakor tudi v obrambi.

Pozdrav navijačem po enem izmed končanih obračunov s Španci.

Pozdrav navijačem po enem izmed končanih obračunov s Španci.

Veseli spoznanje, da se je izolski podmladek soočil s številnimi novimi izkušnjami, ki pa niso bile zgolj rokometno obarvane, pač pa tudi začinjene z življenjskimi izzivi in soočenju z drugačnim slogom življenja.

Na kar 2.400 kilomtrsko dolgo pot so je z mladoletnimi fanti odpravilo tudi nekaj staršev, ki so poleg podpore svojih otrok skupaj z njimi preživeli številne izkušnje, tudi manj prijetne, zlasti neposrednega soočenja s higienskimi in organizacijskimi “zastoji”. Veliko doživetje naših fantov je zagotovo bil obisk kultnega stadiona (Estádio do Dragão) portugalskega nogometnega velikana FC Porto, znanega kot serijskega osvajalca državnih in občasno evropskih lovorik.
Nino nam je v nadaljevanju povedal, da so fantje večino tekem odigrali s španskimi ekipami, končno uvrstitev pa so fantje obeh selekcij dosegli pri številki 13.

Na dolgo pot so se tako odpravili naslednji člani izolskih selekcij:
David Smej, Matija Santin, Timon Černetič, Nejc Gregorič, Matic Putrle, Jakob Lisjak, Timotej Tonejc, Tay Benčič, Liam Krička, Nik Bubič, Žiga Soršak, Jakob Morato, Noel Ambrožič, Jaka Ahlin, Maj Felluga, Val Manfreda, Din Čikotić,  Tajk Mujetić-Jovandić v spremstvu s trenerjem Ninom Legnarjem in Miho Drobničem.

A ni vse bilo usmerjeno zgolj v rokometno dogajanje; ekipa je prosti čas izkoristila za obisk več znamenitosti in okoljskih krajev, med temi je izstopal Aveiro, ki ga svetovna javnost označuje za portugalske Benetke.

V Rokometnem društvu se tako še enkrat več zahvaljujemo Dormeu in vsem, ki ste redno oddajali glasove v akciji “Objem topline”, saj ste našim fantom ravno z zmago omogočili nepozabno izkušnjo v državi ob Atlantiku, obenem pa se zahvaljujemo tudi koroškemu podjetniku Urošu Krevsu, ki je ekipi kot sponzor namenil športne majice za večjo prepoznavnost našega društva.

P.s. slikovne vsebine objavljene v prispevku so last staršev, zato se jim ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo!

Avtor prispevka:
Martin Franetič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>